Läs mer
om mina Tjänster

Stefanie

Massage

För mig är massage ett hantverk. Det är ett livslångt fantastiskt roligt lärande.
Varje gång jag masserar så lär jag mig något nytt; hur olika kroppar fungerar och reagerar på behandling. Hur bindväv och muskler samarbetar- eller inte. Hur kroppsdelarna och muskelgrupper hänger ihop och hur hjärnan och tankarna hos olika personligheter påverkar spänningar och smärta.

Jag jobbar mycket med behandlande massage där personen kommer med ett problem relaterat till smärta, rörelse eller stelhet ( t.ex nackspärr, spänningshuvudvärk, axelsmärta, tennis-, och golfarmbåge, stel rygg eller ländrygg, falsk ischias osv.) som jag behandlar med massage, triggerpunktsbehandling och ibland även stretch, koppning, dryneedling eller tejpning.
Om det behövs kan jag också få hjälp av mina naprapatkollegor under behandlingen, för en kompletterande bedömning av ett problem eller en snabb justering.

Jag jobbar även med personer som har långvariga eller permanenta problem där massagen inte kan lösa problemet men kan lindra symtomen som till exempel Bechterews sjukdom, Spinal stenos, Fibromyalgi, ME/Kroniskt trötthetssyndrom, Utmattningssyndrom, Cancer, Stress, Sömnproblem och Ensamhet.

På Grand Hotel Nordic Spa, där jag också jobbar sedan 2014, har jag under många år finslipat min förmåga att ge djupavslappnande och återhämtande massage.

Jag har jobbat med gravidmassage i 10 år och min erfarenhet är att det är otroligt välgörande för blivande mammor. Många har värk och trötthet i nacke, bröstrygg och ländrygg. Massagen ger välbehövlig avslappning och uppmjukning av ansträngda muskler och dom allra flesta brukar undra varför dom inte kommit tidigare. Jag använder en specialanpassad gravid-dyna som gör att man kan ligga på mage på bänken utan att det trycker på magen och som helt avlastar ryggen.
När man senare ammar blir man ofta trött i nacke och axlar, då hjälper massage också massor- för att inte tala om att få en stund för att ta hand om sig själv.

En triggerpunkt (TP) är en smärtsam punkt i en muskel eller bindväv.

Dom kallas ofta (populärt) för muskelknutor.

En TP kan antingen vara latent och ger då bara smärta vid tryck, eller aktiv och då är den smärtsam hela tiden. Triggerpunkter kan också ge strålade smärta till andra delar av kroppen än där den sitter (TP i nackmuskler kan ge huvudvärk, TP i sätesmuskulatur kan ge smärta ner i benet osv.)

När jag behandlar triggerpunkter så letar jag upp dem och håller oftast ett statiskt tryck direkt på punkten tills smärtan avtar. Om själva punkten är för smärtsam så kan jag också få den att släppa genom att jobba på vävnaden runt omkring.

Vi kommunicerar hela tiden om hur hårt jag kan trycka och vad som känns ok för dig. Eller om du inte vill ha triggerpunktsbehandling alls, då jobbar jag med andra tekniker.

Orsaken till att triggerpunkter uppstår är inte helt klarlagt. Men man tror att syrebrist och energibrist i den spända delen av muskeln är en central del. Energibristen gör att muskelfibrerna inte kan slappna av. Syrebristen kan ge förändringar i vävnaden som frisätter substanser som aktiverar smärtreceptorer.

Vid koppning används koppor i silikon (eller glas) för att skapa ett vakuum som lyfter upp hud, bindväv och muskler i stället för tyck som i vanlig massage.

Man drar kopparna över huden (dynamisk koppning) eller låter dem sitta stilla på samma ställe i 10 -15 min (statisk koppning).

Detta förbättrar blodcirkulationen, lymfcirkulationen och mjukar upp bindväven. Andra effekter man kan få är borttransportering av slaggprodukter och mjölksyra, ökad rörlighet och bättre ärrvävsbildning.

Dry Needling är en behandlingsmetod där man använder akupunkturnålar för att släppa på muskelspänningar och lokala kramper. Nålen sätts i muskelspänningen eller triggerpunkten.

Antingen får den bara sitta still där (Statisk dry needling) vilket leder till ökad blodcirkulation, en läknings respons och avslappning, eller så rör man nålen upp och ner (Dynamisk dry needling) och då letar man efter en eller fler mindre muskelfibersammandragningar, så kallad local twich respons (kan beskrivas som en elektrisk kort krampkänsla i muskeln), som leder till en väldigt effektiv avslappning av muskelspänningen.

Statisk dry needling gör sällan ont emedan dynamisk dry needling ibland kan kännas lite smärtsamt och obehagligt.

Den starka muskelavslappnande effekten och smärtminskningen gör det ändå värt det eventuella obehaget för dom flesta.

Självklart pratar vi under behandlingen så att jag kan anpassa den till vad som känns ok och kan avbryta om det inte känns bra.

Vid dry needling används endast sterila engångsnålar.

Kost & Hälsorådgivning

Att göra livsstilsförändringar är en stor och rolig utmaning. 

Man behöver kunskap, en plan, tålamod och viljestyrka. Ens karaktär sätts på prov. Idag kan man hitta enormt mycket kunskap på nätet, men vad ska man lyssna på? Det jag kan tillföra är att göra upp en bra plan för kost, träning, sömn och stress och stötta dig i genomförandet. Jag kan svara på frågor, följa upp dina mål, ge tips och justera planen utefter vad som fungerar för just dig.

Jag jobbar mest med personer som är 50+ som tycker att hälsa är viktigt men som behöver hjälp att styra upp den. Äldre kroppar behöver en längre startsträcka och ett långsiktigare upplägg än yngre. Eftersom det tar tid att ändra sina vanor och göra bestående förändringar så har jag lagt upp ett program på (minst) 6 månader som heter Peak Health.

Om du vill ha en kortare rådgivning (hjälp med något specifikt inom hälsa) så går det självklart att boka en 50 min/ enskild konsultation. 

Hör gärna av dig om du vill veta mer, eller boka en konsultation där vi kan diskutera dina möjligheter.